Convidem a editors, editores, autors i autores de tot el món, significats en favor de la justícia, la llibertat d’expressió i el poder de la paraula escrita, a signar aquesta carta i unir-se al nostre col·lectiu de solidaritat global, Publishers for Palestine (Editorials per Palestina). 

Volem honorar el valor, la creativitat i la resistència de Palestina, el seu amor profund pels seus territoris històrics i el seu rebuig a ésser eliminats o silenciats, malgrat els horribles actes de violència genocida comesos per Israel. Davant l’estremidora complicitat de la cultura i els mitjans occidentals, conservem l’esperança gràcies al sorgiment de persones i veus que segueixen reunint-se, escrivint, parlant, cantant, combatent falsedats i creant un front comú de solidaritat a les xarxes socials i als carrers, arreu del món.

Del mes passat ençà, hem estat testimonis del bombardeig incessant d’Israel sobre Gaza com a forma de càstig col·lectiu, fent servir bombes de fòsfor blanc prohibides, així com noves armes no convencionals, amb la connivència dels goberns d’U.S.A., Canadà, Regne Unit, França, Alemanya, Europa i Austràlia. Hem vist com 1,1 milions de palestins han hagut d’abandonar les seves llars al nord, només per acabar patint la destrucció brutal d’hospitals i punts d’acollida a escoles, camps de refugiats, esglèsies i mesquites al sud de Gaza. Estem presenciant com a 2,3 milions de persones, la meitat de les quals són nens, se’ls neguen les seves necessitats bàsiques d’acollida, menjar, aigua, combustible i electricitat, mentre Israel llença la seva invasió per terra. Més de 9000 palestins han estat assassinats fins ara, sumant-se a les generacions senceres de famílies que fugiren de Gaza durant la Nakba de 1948. Amb una angoixa insofrible, hem vist com Israel assassinava a més de 3500 nens. Com declara Raz Segal, historiador jueu especialitzat en l’Holocaust i els genocidis: «L’assalt genocida d’Israel sobre Gaza és explícit, evident i desvergonyit».

Israel i les potències occidentals estan duent a terme un intent deliberat per silenciar tota dissidència i mantenir un fràgil control. En el panorama mediàtic i editorial, des del 7 d’octubre de 2023, les represàlies per alçar la veu han estat severes i extenses. Denunciem l’assassinat de dotzenes de periodistes a Gaza, incloent Mohamed Fayez Abu Matar, Saeed al-Taweel, Mohammed Sobh, Hisham Alnwajha, Mohammad Al-Salhi, Mohammad Jarghoun, Ahmed Shehab, Husam Mubarak, Mohammad Balousha, Issam Bhar, Salam Mema, Assaad Shamlakh, Ibrahim Mohammad Lafi, Khalil Abu Aathra, Sameeh Al-Nady, Abdulhadi Habib, Yousef Maher Dawas i Roshdi Sarraj.

Com a treballadors culturals, especialment atents a les paraules i el llenguatge, considerem que aquest genocidi es va inaugurar amb l’ús, per part dels líders de l’ocupació militar israeliana, de termes com «animals humans» per justificar el seu atac sobre la població civil de Gaza. És esgarrifós ser testimonis de l’utilització d’un llenguatge tan deshumanitzador per part d’un poble que ha experimentat en carn pròpia això mateix en el context d’un genocidi. També ens ha recordat el llenguatge d’eliminació i genocidi encastat a la mitologia sionista (i cristiana) d’«una terra sense poble, per a un poble sense terra», promulgat per la colonialista Declaració Balfour britànica del 2 de novembre de 1917.

 Aquests discursos de supremacisme blanc, colonialisme i sistemes capitalistes d’eliminació, d’extracció i de control es veuen reflectits en el moment actual, fins i tot dins del limitat món de la cultura i les arts. Des del rebuig per part de la Fira de Frankfurt/Litprom a fer entrega d’un premi a l’autora palestina Adania Shibli (més de 1000 escriptors de renom va signar una carta de protesta) o la cancel·lació de lectures d’autors com Viet Thanh Nguyen al 92NY de Nova York o Mohammed el-Kurd a la Universitat de Vermont, així com el recent acomiadament de David Velasco, editor de la revista Artforum, diverses organitzacions literàries i editorials occidentals han fet palesa la seva implicació amb interessos polítics i econòmics estadounidencs i israelians, en silenciar i castigar a escriptors que han alçat la seva veu a favor de Palestina.

 Condemnem la complicitat de tots aquells que, des de dins del món editorial independent o dels grans grups, permeten o condonen aquesta repressió mitjançant el seu silenci, la seva covardia o la seva cooperació amb les exigències de l’ocupació israeliana, de donants imperialistes, empresaris del sector i governs. Condemnem el control policial i la censura a escriptors, l’abús i l’assetjament a propietaris i treballadors de llibreries i la intimidació a treballadors del sector editorial que s’hagin solidaritzat amb Palestina. Per a nosaltres, editar és un exercici de llibertat, d’expressió cultural i de resistència. Com a editors, estem dedicats a crear espais per a les veus crítiques i creatives palestines i per a tots aquells que s’alcen en solidaritat contra l’imperialisme, el sionisme i la política colonialista d’assentaments. Defensem el nostre dret a publicar, editar, distribuir, compartir i debatre obres que criden a l’alliberació del poble palestí sense recriminació. Entenem que aquest és el nostre paper en la resistència.

Silenciar a autors i escriptors palestins només reforça la por a la resistència literària palestina i contribueix al genocidi dels palestins i a l’ocupació territorial. Aquesta mateixa por que s’amaga darrera dels bombardejos, les demolicions, els segrestos i les tortures a presoners palestins, s’amaga darrera del control israelià sobre els arxius palestins. Com ha dit l’escriptor Ghassan Kanafani: «la causa palestina no és una causa només dels palestins; és la causa de tot revolucionari». Ens recorda que cap de nosaltres serà lliure fins que tots siguem lliures.

És el moment de donar suport als palestins i obrir una nova era de resistència anticolonialista. Una era que rebutgi les concessions d’Oslo i la normalització dels vincles amb l’estat sionista. És el moment de recordar i reivindicar d’altres victòries històriques contra règims colonials d’assentament, com la resistència que va alliberar Algèria de la colonització francesa. És el moment d’intensificar el nostre suport a l’alliberació palestina d’Israel i els seus patrocinadors americans i europeus. És el moment de construir solidaritat entre nosatres i, col·lectivament, rebutjar la intimidació, la repressió, la por i la violència.

Fem una crida als nostres camarades, amics i col·legues de tota la indústria editorial perquè signin aquesta carta i donin suport a les següents demandes:

  • Parar el genocidi i posar punt final a tota violència contra el poble palestí a Gaza, Cisjordània, el territoris històrics de Palestina i a la diàspora.
  • Israel i els seus aliats han de rendir comptes pels crims de guerra comesos.
  • Atendre a les demandes del poble palestí de llibertat, resistència i restabliment.
  • Fer una crida al boicot, la desinversió i les sancions (BDS) envers l’apartheid israelià.
  • Assegurar que les veus palestines no seran silenciades a futures fires de llibres internacionals i festivals literaris de tot el món. Ans al contrari, haurien de ser convidades com a hostes d’honor per a compartir les seves històries.
  • Compromís per fer de la indústria editorial un lloc genuí d’aprenentatge i llibertat d’expressió. Com a editors, la nostra missió és crear espais per a les veus palestines i per a tots aquells que s’alcen en solidaritat contra la maquinària bèllica.